Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Nu de grote zoektocht naar een fotograaf.


1 van de eerste dingen op je bruiloft checklist is het zoeken van een fotografe die jullie fantastische dag vast moet gaan leggen.

Maar waar begin je?

Het makkelijkste is tegenwoordig het internet op. En welteverstaan Instagram. Het walhalla voor bruidsparen om fotografen te ontdekken omdat het hierbij echt draait om de foto's.

Belangrijk is er achter te komen van welke stijl fotografie/bewerking je houdt.

Als jullie daar eenmaal uit zijn ga ik via hashtags gerichter zoeken naar de geschikte fotografe. Soms zie je advertenties voorbij komen.

Maak een lijstje van favorieten en vraag hun brochure op. Dat is vrijblijvend en je kunt daarin al een beetje een beeld krijgen van hoe een fotografe te werk gaat en waar hij/zij voor staat.

Maak een kleine selectie aan fotografen ( of 1 ) als je er een goed gevoel bij hebt, waar je een kennismaking gesprek mee gaat plannen.

Tijdens een kennismakingsgesprek is het allerbelangrijkste om te voelen of er een "klik" is.

Deze persoon gaat jullie mooiste dag vastleggen en is erbij bij al jullie emotionele en persoonlijke momenten. Jullie moeten je op je gemak voelen bij diegene en je meest persoonlijke kant willen laten zien.

Hoe meer je op je gemak bent, hoe mooier het resultaat.

Verder zijn er een aantal praktische vagen die je nog zou kunnen stellen mocht de fotograaf daar zelf niet over zijn begonnen:

  • Is er eventueel een back-up? (Mocht er onverhoopt iets gebeuren met de fotografe heb je altijd iemand die last minute in kan springen)
  • Heeft de fotograaf ook Algemene Voorwaarden? ( Als de fotograaf slim is heeft hij/zij voorwaarden opgesteld. Dit zijn vrijwel altijd redelijk algemene en nodige voorwaarden voor beide partijen. Het is belangrijk om die goed door te lezen zodat je weet wat je bevestigd)
  • Wat zijn de levertijden? ( Vaak benoemt de fotograaf dit wel, maar het is voor beide partijen duidelijk als die goed zijn uitgelegd. Vaak ben je als bruidspaar natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar de foto's. Dat snappen wij natuurlijk, maar het is heel veel werk om een complete dag van A-Z mooi te selecteren en bewerken. Dus om teleurstelling te voorkomen weet dat daar vaak een aantal weken overheen gaat voordat je alles hebt)
  • Moet ik nog ergens rekening mee houden voor de fotograaf? ( Iedere fotograaf heeft zijn eigen voorkeuren qua settings en manier van fotograferen. De dag moet natuurlijk lopen zoals hij loopt, maar soms is het fijn als je als bruidspaar bijvoorbeeld al weet dat je het best in een zo licht mogelijke ruimte gaat omkleden. Kleine dingen die het voor de fotograaf net wat makkelijker maken. En wat natuurlijk altijd op prijs gesteld wordt is een lunch/diner pakketje voor de nodige energie ;) )

Hopelijk zijn jullie wat wijzer geworden in jullie zoektocht, nogmaals het meest belangrijke is de "klik" en de stijl fotografie. Wie weet zie ik jullie binnenkort bij mij aan de tafel


X.